Dinamo susține maratonul digital Race for the Cure 2020

Written on 09/16/2020


Accesați FACEBOOK pentru GALERIE FOTO!

București, 16 septembrie 2020. Stadionul "Dinamo" s-a colorat in roz, astazi, in timpul antrenamentelor conduse de Cosmin Contra.  41 de membri ai echipei de fotbal din Stefan cel Mare au acceptat sa transforme alb-rosul istoric al echipamentelor sale de joc in roz, in semn de sustinere a maratonului digital Race for the Cure 2020, organizat de Fundatia Renasterea, alaturi de 31 de tari din Europa, pentru a strange fonduri pentru preventia si combaterea cancerului feminin, in Romania.
O inscriere de 50 de lei pe site-ul www.raceforthecure.eu/ro inseamna un test Babes Papa Nicolau si 4 inscrieri inseamna o mamografie pentru o femeie dintr-o zona saraca.

"Alb si rosu dau roz astazi, din grija pentru femeile din vietile noastre. Este un gest mic pe care noi, barbatii de la Dinamo, il putem face pentru a semnala o problema si pentru a incerca sa ajutam sa o rezolvam. Sanatatea trebuie sa fie mereu pe primul plan, nu uitati asta, atat a voastra, cat si a celor din jurul vostru, haideti sa o pretuim si sa o mentinem. Haideti sa fim castigatori in meciul cu problemele de sanatate!", sustine cu implicare Cosmin Contra, antrenorul echipei Dinamo Bucuresti.    

Conform statisticilor furnizate de Fundatia Renasterea, accesul femeilor din Romania la servicii de investigatii medicale prin care se poate depista aparitia cancerului este cel mai scazut din Europa, mai ales in mediile defavorizate. Mai mult decat atat, in ultimele luni, din cauza pandemiei, a temerilor si a nesigurantelor ce deriva din asta, a scazut numarul persoanelor care isi fac analizele periodice de sanatate, cu toate ca riscurile de aparitie a bolilor nu scad. Acum, mai mult decat oricand, orice actiune de constientizare a gravitatii unui diagnostic dramatic depistat tarziu este utila. "Ne impresioneaza eforturile celor care lupta pentru binele semenilor. Iata ca sportul se poate face si in format digital, daca scopul este unul nobil. Pe 25, 26 si 27 septembrie, in 31 de tari din Europa, oamenii isi unesc fortele intr-un maraton digital in roz, asa cum purtam noi astazi. Important este sa sustinem cu totii public cauza preventiei si combaterii cancerului la femei pentru a se putea strange cat mai multe donatii pentru Romania. Asa ca, ne sta bine in roz, nu? Incercati si voi! Si spuneti si altora sa o poarte!", a  declarat cu convingere dinamovistul Deian Sorescu

Demersul colorat in roz al dinamovistilor este si o incurajare transmisa tuturor barbatilor din Romania, sa le fie alaturi femeilor din viata lor atunci cand acestea se intalnesc cu perspectiva unui diagnostic dramatic: "Barbatii adevarati sunt alaturi de femeile din viata lor, in toate situatiile care apar in viata. Orice lupta dusa de mana cu cineva are mai mari sanse sa se termine cu bine. Sa ne fim sprijin unii altora in viata, pentru ca oricand se poate intoarce roata", avertizeaza jucatorul dinamovist Ante Puljic.  

Procedura de inscriere si participare, impreuna cu toate detaliile si informatiile legate de Happy Run – Race for the Cure 2020 si de actiunile Fundatiei Renasterea se pot gasi pe site-ul oficial al evenimentului international:  www.raceforthecure.eu/ro si pe https://fundatiarenasterea.ro

Toti suporterii dinamovisti pot deveni, pentru prima data, membri ai echipei pe care o iubesc, facand si un gest caritabil: o donatie de 50 lei, ce se transforma intr-o analiza medicala pentru o femeie defavorizata.
Inscrierile in echipa DINAMO se fac aici: https://www.raceforthecure.eu/en/Participants/Team/Id/3493, folosind codul echipei: B5573FFB

Date statistice despre cancerul la femei in Romania

Peste jumătate din pacientele cu cancer din Romania (58,4%) sunt diagnosticate abia în stadiile III și IV, comparativ cu statele europene, unde 70-80% din cazurile noi de cancer sunt depistate în stadiile incipiente ale bolii (0, I și II).  

Cancerul de sân este unul dintre principalele cauze de mortalitate pentru femeile din România: prima cauză pentru categoria de vârstă 15 – 49 de ani, a treia cauză pentru categoria 50 și 69 de ani și a patra ca dizabilitate (Globocan, 2018). 

Anual, conform estimărilor, sunt diagnosticate cu cancer mamar 9.629 de femei la nivel național, iar numărul deceselor se ridică la 3.209. Printr-un calcul simplu, corelând statistici locale cu cele europene, poate fi estimat că, în condițiile în care  rata mortalității în România ar fi similară cu cea europeană, numărul de decese ar fi 2.406, ceea ce înseamnă că înregistrăm un număr suplimentar de 800 de decese anual, comparativ cu statele europene. Mai mult, conform datelor analizate în cadrul studiului, fiecare persoană decedată din cauza cancerului de sân a pierdut prematur aproximativ 13 ani de viață.

Informatii despre HAPPY RUN – Race for the Cure

Happy Run – Race for the Cure reprezinta cel mai important eveniment global de constientizare, educare si strangere de fonduri pentru cancerul de san. Inaugurata in anul 1983, Komen Race for the Cure a evoluat de la o cursa cu 800 participanti in Dallas, la peste 150 de curse, pe 4 continente, cu peste 1.6 milioane de participanti in intreaga lume.

Pentru Fundatia Renasterea, acest eveniment reprezinta, in egala masura, un bun prilej de a promova mesaje pentru prevenirea si depistarea precoce a cancerului, de a reaminti femeilor ca cel mai bun tratament este preventia, iar informarea corecta, sportul si optimismul, sunt reteta propriei noastre sanatati. Primele patru editii ale evenimentului s-au bucurat de participarea a peste 7000 de persoane, din care peste 200 invingatoare in lupta cu cancerul.

Informatii despre Fundatia Renasterea

Fundatia Renasterea este o organizatie neguvernamentala, infiintata in anul 2001, care a primit statut de Organizatie de Utilitate Publica in anul 2007. Misiunea Fundatiei Renasterea este aceea de a promova importanta preventiei si depistarii precoce a cancerului de san si de col uterin, de a oferi investigatii medicale gratuite si consiliere pacientilor oncologici. 
In ultimii 18 ani, Fundatia Renasterea a obtinut rezultate remarcabile in ceea ce priveste informarea femeilor din Romania, despre importanta depistarii precoce a cancerului si a oferit peste 87.000 de investigatii medicale in cele doua centre medicale pe care le detine in Bucuresti. In plus, cu sustinerea partenerilor sai, Fundatia a achizitionat si operat doua Unitati Medicale Mobile care au oferit in regim de gratuitate investigatii pentru  21.870 de femei ce locuiesc in zone rurale, unde rata mortalitatii este crescuta din cauza depistarii tardive a afectiunilor. Majoritatea femeilor sunt diagnosticate cu cancer in stadii avansate, din cauza lipsei informatiilor si a barierelor de ordin geografic si financiar.