13 ani fără FLOREA DUMITRACHE

Written on 04/26/2020


Primăvara lui 2007 a rămas pentru totdeauna o amintire tristă. Dinamo s-a despărţit pentru totdeauna de un mare fotbalist, Florea Dumitrache, nume intrat în legendă care a lăsat în urmă amintirea unor momente unice. Fotbalul românesc pierdea atunci un artist al balonului rotund, un jucător pentru care "faza" însemna totul, mai mult poate decât un titlu de campion mondial. 

Este 2 iunie 1970. Pe "Estadio Jalisco" din Guadalajara, România debutează laMondialul din Mexic’ 70 împotriva deţinătoarei titlului, Anglia. Britanicii, cu legendarii Bobby Charlton, Bobby Moore, Gordon Banks sau Hurst, sunt favoriţi indiscutabili. "Tricolorii" au câteva atuuri, inclusiv celebrele remize anterioare cu "Perfidul Albion", dintre care cel de pe "Wembley" este considerat adevărata renaştere a fotbalului românesc. Celelalte atuuri au nume care englezilor li se par mai mult decât exotice: Dinu, Lupescu, Mocanu, Dumitru, Lucescu sau... Dumitrache. "Mopsul" era aruncat în "Groapa cu lei" de la Guadalajara de antrenorul Angelo Niculescu, însă pentru el spectacolul, fie că era pe vreun maidan din mahalalele Bucureştilor, fie că se desfăşura pe un stadion la un Mondial, era tot spectacol.

Despre cel care "conduce mingea cu mare artă"

"Artistul" Dumitrache şi-a făcut şi în acest meci numărul. "Faza Dumitrache", aşa cum a fost reluată timp de o săptămână de televiziunea mexicană, a arătat întregului mapamond ce înseamnă bucuria de a juca fotbal şi modul în care un fotbalist extraordinar de talentat se poate juca. Dar să-l lăsăm pe martorul ocular Ioan Chirilă să ne povestească în câteva rânduri ce s-a întâmplat: "Dumitrache face rost de o minge la centru, atacă, vede careul englez suprapopulat, porneşte spre dreapta, conduce mingea cu mare artă... E atacat de Cooper. O fentă. Cooper cade în stânga. Întregul stadion sare în picioare. Apare ca din pământ Bobby Moore. Încă o fentă. Bobby Moore se dezechilibrează. Urale. Ambii fundaşi englezi se ridică furioşi, încearcă să bareze drumul îndrăzneţului, dar Dumitrache găseşte soluţia cea mai puţin aşteptată, dând buzna printre ei. Stadionul jubilează".

Descoperit de Traian Ionescu

România a fost învinsă atunci cu 1-0, prin golul lui Hurst, dar gloria a cules-o un român, Florea Dumitrache, care le-a adus aminte tuturor că acest joc numit fotbal înseamnă şi altceva în afară de angajament, îndârjire sau spirit de sacrificiu. Dar de unde venea Dumitrache? Poveştile fotbalului au drumuri întortocheate. Puţini îşi mai aduc aminte astăzi că "Mopsul" a crescut în grădina Giuleştiului, jucând la juniorii Rapidului între 1961 şi 1963. N-a avut nimeni însă "ochi" ca să-l vadă, aşa că a trecut un an pe la cvasinecunoscuta TUG Bucureşti, unde în sfârşit avea să fie "citit" de ochiul antrenorului Traian Ionescu, cel care l-a adus la Dinamo. De aici, totul începea să fie posibil.

De două ori fotbalistul anului

Florea Dumitrache a "explodat" cu adevărat în sezonul 1967-1968. A fost desemnat, în 1968, fotbalistul numărul unu al României, iar în stagiunea următoare, 1968-1969, din cele 55 de goluri înscrise de Dinamo, "Mopsul" a reuşit 22 în 28 de meciuri. Dumitrache avea să fie desemnat în 1969, pentru a doua oară, cel mai bun fotbalist al țării, în acel an fiind şi golgeterul Diviziei A. Din păcate, titlul de campion cu Dinamo încă întârzia. Cu toate acestea, cariera lui Florea era în plină ascensiune, totul culminând cu debutul la echipa naţională, în 1968, un 0-0 cu Olanda la Bucureşti, la batavi evoluând atunci nume precum Rinus Israel, viitorul mare antrenor, dar şi Rensenbrink, cel care, 10 ani mai târziu, a avut în vârful bocancului titlul mondial la ratarea din minutul 90 cu Argentina lui Kempes. 

Despărţirea de Dinamo 

Dumitrache a strâns doar 31 de selecţii la echipa naţională şi a marcat 15 goluri, în condiţiile în care, la acea vreme, jocurile tricolorilor erau mult mai rare decât în zilele noastre. A reuşit să câştige şi mult doritul titlu de campion cu Dinamo în 1971, ispravă pe care avea să o mai repete de două ori, din doi în doi ani, în 1973 şi 1975. Au urmat despărţirea de gruparea din Ştefan cel Mare, în 1976, şi plecarea la Jiul Petroşani. Trecuseră 10 ani de la debutul în Divizia A (22 mai 1966 - Dinamo Bucureşti vs Dinamo Piteşti, scor 1-1), timp în care "Mopsul" mai bifase şi o Cupă a României în anul său de graţie 1968. Intermezzoul de la Jiul a durat trei ani, iar în 1979 a urmat aventura de la Corvinul, în care a fost atras de bunul său prieten Mircea Lucescu.

"Lucescu l-a aşezat uneori chiar înaintea lui Dobrin"

Tot Ioan Chirilă ne povesteşte acest moment, unul dificil pentru tânărul antrenor Mircea Lucescu deoarece gruparea hunedoreană retrogradase. "Corvinul trebuia să se ridice de la pământ, să se scuture şi să pornească la drum. Primul gând al tânărului antrenor a fost să-l aducă la Hunedoara pe Dumitrache. Avea încredere în prieteni. Nunweiller VI, Lucescu, Dumitrache... Radu avea 35 de ani, Mircea 34, iar Florică Dumitrache trecuse şi el de 31. (...) Cel care a insistat să fie adus Dumitrache a fost Radu Nunweiller. Mircea a salutat ideea. L-a iubit întotdeauna pe Dumitrache, pe care l-a aşezat uneori chiar înaintea lui Dobrin".
Florea Dumitrache a rămas la Hunedoara până în 1984, când aventura numită fotbal avea să se termine pentru el. Aventura vieţii "Mopsului" se va sfârşi pe 26 aprilie 2007. "Îngerul Dumitrache" continuă să vegheze de atunci asupra aventurii fotbalului din Ştefan cel Mare alături de un alt mare dispărut, "Unicul Căpitan" Cătălin Hîldan.

Iată, mai jos, impresionanta carieră în cifre a lui Florea Dumitrache:

Născut: 22.05.1948
Decedat: 26.04.2007
1961-1963: Rapid
1963-1964: T.U.G. București
1964-1976: Dinamo București
1976-1979: Jiul Petroșani
1979-1983: Corvinul Hunedoara
1983-1984: Minerul Știința Petroșani

Cifrele lui Florea Dumitrache

La echipa națională: 31 jocuri / 15 goluri
Debut în echipa națională: România vs Olanda 0-0
Campion Național: 3 titluri, toate cu Dinamo (1971, 1973, 1975)
Cupa României: cu Dinamo (1968)
Golgeter al Diviziei A: 2 titluri (1969, 1971)
Fotbalistul nr. 1 al României: 2 titluri (1968, 1969)
358 prezențe în prima ligă a României / 170 de goluri
Debut în Divizia A: 22 mai 1966: Dinamo București vs Dinamo Pitești 1-1
Cupele europene: 20 de meciuri / 8 goluri